Akan Abdula

Sosyal Medya :

Türkiye’nin yatırımcı profili, son yıllarda ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle önemli değişimler geçiriyor.

Herkes yeni yatırımcıları tanıma peşinde çünkü bunlar finansal sektörün bildiği yatırımcılara hiç benzemiyor.

Yapay zeka ile 316 bin 542 yatırımcıyı, kurdukları 886 bin 317 bağlantı sayısını inceledik.

Oluşturduğumuz veri noktası 9 milyon 749 bin 493’ye ulaşarak rekor kırdı.

Geniş ve detaylı raporun küçük bir kısmını bu makalemde paylaşmak isterim.

Yatırımcıların yüzde 33’ü üniversite veya dengi yüksekokul mezunu.

Yüzde 18’i yüksek lisans.

Yüzde 49’u yani çoğunluk lise ve altı.

Yatırımcıların yüzde 30’u kadın.

En çok kadın görünen yaş öbeği 24-25.

Kadınların önemli bir kısmı ev hanımı.

Bu müthiş bir haber.

Sergiledikleri finansal davranışlar itibariyle, beş farklı öbeğe ayırdık:

1. Mektepli Profesyoneller

2. Alaylı Tecrübeliler

3. Girişimciler

4. Finansal Teknologlar

5. Yolun Başındakiler

Mektepli Profesyoneller, finans ve yatırım alanında eğitim almış veya bu alanda uzmanlaşmış bireyler. Risk toleransları hayli yüksek. Piyasa dinamiklerini iyi anladıkları ve çeşitli finansal araçlarla çalışma konusunda deneyimli oldukları için daha yüksek riskli yatırımları yönetebiliyorlar. En çok odaklandıkları iki konu ise portföy çeşitlendirme ve risk yönetimi.

Alaylı Tecrübeliler, yıllar içinde çeşitli yatırım araçlarıyla deneyim kazanmış bireyler.

Çeşitli eğitim ve meslek gruplarından geliyorlar. Risk toleransları orta düzeyde. Bu aralar en çok odaklandıkları konu piyasa analizi. Tecrübeli yatırımcıların ve mekteplilerin piyasa trendlerini ve ekonomik göstergeleri analiz ederek, yatırım fırsatlarını değerlendiriyorlar

Girişimcilerin yaşları geniş bir yelpazeye yayılmış, kendi işlerini kurmuş veya kendini girişimci gibi hissetmek isteyen kurumsal şirketlerin tepe yöneticileri. Çoğunlukla işletme, yönetim, pazarlama gibi alanlarda eğitim almışlar. En çok odaklandıkları konular piyasa koşulları – Türkiye’nin ekonomik performansı, tüketici eğilimleri ve sektörel büyüme oranları hakkında güncel bilgilere erişim; iş geliştirme stratejileri – pazarlama, satış artırma teknikleri ve müşteri ilişkileri yönetimi konusunda stratejik öneriler.

Finansal Teknologlar genellikle 18-28 yaş arası, teknoloji ve dijital trendlerle yakından ilgilenen gençler. Eğitim ve mesleklerine baktığımızda bilgisayar bilimi, mühendislik, dijital pazarlama gibi teknoloji odaklı alanlardan geldiklerini görüyoruz. Start-up’larda veya start-up’larla çalıştıklarını veya kendi teknoloji projelerini geliştirdiklerini görüyoruz. En çok odaklandıkları konular kripto para, Blockchain teknolojisi, fintech uygulamaları ve dijital yatırım platformları hakkında güncel bilgilere erişim.

Yolun Başındakiler genellikle esnafların ikinci jenerasyon çocukları. Genç yetişkinlerden oluşan bir grup ancak her yaş grubundan ekonomi ve finans dünyasına ilgi duyan bireyler de bu kategoriye dahil oluyor. Eğitim lise ve altı. Finansal okuryazarlığa odaklanıyorlar. Yatırımın temel prensipleri, finansal piyasaların işleyişi, hisse senetleri, tahviller, fonlar ve kripto araçları hakkında temel bilgilere ihtiyaç duyuyorlar.

Bu saptadığımız öbekler arasında belirgin ortak ilgi alanları da var:

Finansal Bilgi ve Eğitim: Yatırımcıların büyük çoğunluğu, finansal piyasalar, yatırım araçları ve ekonomik trendler hakkında bilgi sahibi olmayı önemsiyor. Bu nedenle; eğitim içerikleri, seminerler ve finansal analizler büyük ilgi görüyor.

Teknolojik Yenilikler: Yeni başlayanlardan profesyonellere her segment, finansal teknolojiler (FinTech) ve dijital yatırım platformlarına büyük ilgi gösteriyor. Blockchain, kripto para birimleri ve robo-danışmanlık hizmetleri gibi yenilikçi çözümler, yatırımcıların gözdesi.

Piyasa Analizi ve Araştırma: Yatırımcılar, makroekonomik göstergeler, sektörel analizler ve şirket özgü raporlar gibi piyasa analizleri ve araştırma raporlarına büyük önem veriyor. Bu tür içerikler, yatırım kararlarına yön veriyor.

Sosyal Medya ve Dijital Platformlar: Sosyal medya hesapları, finans blogları ve ekonomiyle ilgili dijital platformlar, yatırımcılar arasında popüler. Bu platformlar, bilgi alışverişi, trend takibi ve etkileşim için sıklıkla kullanılıyor.

Sürdürülebilir ve Sorumlu Yatırım: Genç ve teknolojiye ilgili bireyler başta olmak üzere, yatırımcıların bir kısmı etik, çevre dostu ve sosyal sorumluluk prensiplerine uygun yatırım fırsatlarına ilgi duyuyor.

Ağ Oluşturma ve Networking: İş ve girişimcilik dünyasına ilgi duyan yatırımcılar için profesyonel ağlarını genişletmek ve sektör içindeki diğer yatırımcılarla etkileşimde bulunmak önemli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir